top of page

LEER ANDERS NAAR KLEDING KIJKEN!Afgelopen week opende 013Circles, Tilburgs Circulair Textiel, in deze stad haar deuren. Dit is een interactieve pop up store, waar men zich bezighoudt met de promotie van de circulaire textielproductie. Textielproducten na gebruik volledig recyclebaar maken om de tweede meest vervuilende industrie in onze wereld, de textielindustrie, aan te pakken. En dat is hard nodig. Deze tak van industrie is verantwoordelijk voor 10% van de CO2 uitstoot. We kopen met z’n allen te veel nieuwe kleren die we dan weer te snel vervangen door andere. De gebruikte, of vaak maar amper gebruikte kleding, gooien we meestal weg. ‘Per persoon belandt jaarlijks acht kilo textiel in de afvalbak en dat is zonde. Het zou prima gerecycled kunnen worden,’ zegt Saskia Bodelier, projectleider van 013Circles.

Dit hartverwarmende initiatief kun je niet langs je koude kleren laten afglijden. ‘Er is de afgelopen maanden met diverse partners hard gewerkt om de opening van 013Circles op 4 oktober te verwezenlijken,’ stelt Bodelier, die kon rekenen op de enorme steun van lokale partners als HAVEP Workwear, de firma Vernooy, Desso, Schijvens en medewerkers en studenten van de School voor Mode, onderdeel van ROC Tilburg. 013Circles kent gedurende de maand oktober een erg druk en gevarieerd programma. Er zijn dagelijks workshops, er worden lezingen gegeven en films getoond over het onderwerp. Zo kun je er dagelijks zogeheten Greenbaglady-tassen maken. Je maakt je eigen tas van afgedankte kleding en belooft daarmee dat je in de toekomst papieren en plastic weggooitasjes in de winkel zult weigeren. 013Circles is gevestigd in een fraai en ruim pand in het centrum van Tilburg. Compleet met een coffeecorner biedt de winkel een professioneel ogende aanblik, waar mensen werken die gegrepen zijn door het belang van circulaire textiel.

Het verhaal van de hedendaagse textielindustrie in beschouwing genomen, wordt het namelijk hoog tijd dat er onder mensen een algehele bewustwording komt van de vervaardiging van kleding en de wijze waarop wij met kleding omgaan. We kennen allemaal de filmbeelden van hoe het eraan toegaat in de kledingfabrieken in landen als Bangladesh. Kinderarbeid en mishandelingen aan de orde van de dag. Daarnaast is er een enorme aanslag op het milieu, met name in de lagelonenlanden. Rivieren in China zijn ernstig vervuild door het afvalwater dat geloosd wordt na het verven van textiel. In landen als Cambodja en Shri Lanka, voor meer dan 50% afhankelijk van de textielindustrie, stuit men op dezelfde problemen. Krijg die knop maar eens om! In onze eigen wereld ligt echter ook een substantieel deel van het probleem. In Nederland hebben we inmiddels een textielafvalberg van 235 miljoen kilo en er worden jaarlijks ook nog eens 1,2 miljoen ongedragen – en onverkochte – kledingstukken vernietigd. We kopen met z'n allen 60% méér kledingstukken dan vijftien jaar geleden en we doen er maar half zo lang mee. We moeten snel toewerken naar een circulaire economie. Leer anders naar kleding te kijken, luidt dus de boodschap van 013Circles.

‘Als je mensen wilt bereiken en je hebt ze binnen en je kunt samen iets doen, dan kom je in gesprek,’ zegt Jolanda Helversteijn, van de School voor Mode, die zeer nauw betrokken is bij de totstandkoming van 013Circles. ‘Er komt dan iets in beweging en als dat lukt, dan gaan mensen met een andere gedachte weg.’ Dat is een van de doelen van 013Circles, mensen in beweging krijgen om een ommekeer teweeg te brengen in het consumptiepatroon waar ze in verstrikt zijn geraakt. Op de eerste dag na de opening van 013Circles hield de Amsterdamse designer Bas Kosters een inspirerende lezing over zijn werk en de functie van duurzaamheid. Hoe hij weggegooide paraplu’s en afgedankte slaapzakken gebruikt in zijn moderne creaties. ‘Ik zie duurzaamheid als een statement tegen de fastfood onder de kleding,’ aldus Kosters.

013Circles is gevestigd in de Nieuwlandstraat 21, Tilburg. Voor het programma: www.tilburgcirculair.nl/013circles
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page