top of page

ALLEEN


Twee voorbeelden van hoe alleen iemand kan zijn in onze wereld:


Ergens in Nederland – ik zal de plaats niet noemen – is een gezin dat op de dag van MH17 hun achtjarig dochtertje verliest bij een verkeersongeluk. De veroorzaker ervan is doorgereden. Terwijl de hele natie voor de tv zit of langs de snelweg staat om de gerepatrieerde omgekomenen van de vliegramp te eren, verwerken deze mensen hun verdriet in kleine kring: opa’s, oma’s en nog een achttal anderen. Het leven gaat door. Er gaat geen dag voorbij of die letter-cijfercombinatie komt op hun netvlies. MH17. ‘Ik zal niet rusten voordat de daders berecht zijn,’ zegt Mark Rutte. Hij bedoelt natuurlijk die van de vliegramp. MH17 blijft goed scoren op Google, het verloren kind zakt weg in vergetelheid.


17 juli 2024. Het journaal heeft maar één onderwerp: de herdenking van MH17. ‘Het is vandaag tien jaar geleden dat een passagiersvliegtuig boven Oekraïne werd neergeschoten. 196 Nederlanders kwamen daarbij om het leven. Wie er achter de aanslag zat, is nooit duidelijk geworden.’

Drie van de opa’s en oma’s van het meisje zijn overleden, het gezin is verhuisd vanwege het werk van de vader. De dader is nooit gepakt.


Een andere casus. Gerda is een 55-jarige vrouw die vol in het leven staat en op haar werk een belangrijke, bindende factor is. Dan wordt ze werkloos. Ze heeft sollicitatieplicht en drie jaar recht op een uitkering. Haar omgeving leeft met haar mee. Kaartjes en telefoontjes van collega’s, ex-collega’s nu. Op verjaardagen krijgt ze belangstellende opmerkingen in de trant van: ‘Heb je nog sollicitaties lopen?’ ‘Ik denk met je mee.’

Langzaam wordt het stil rond Gerda. De tijd vliegt. De jaren van de uitkering verstrijken. ‘Is vrijwilligerswerk niets voor jou?’ hoort ze nog een enkele keer op dezelfde verjaardagen.

Gerda moet de realiteit onder ogen zien: haar maatschappelijke rol is uitgespeeld. Ze is nu huisvrouw. En een huisvrouw krijgt geen financiële vergoeding. Ook geen pensioen. Nu maar hopen dat haar man bij haar blijft. Anders staat ze echt alleen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page