top of page

KOM NAAR ESBEEK!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel mensen met oog voor schoonheid hebben al belangrijke plekken van onze wereld op hun netvlies gehad. Gelukkig bloeit er juist nu belangstelling op voor het kleine, de pareltjes die altijd al binnen ons bereik lagen, maar die nooit opvielen. Ik neem je mee naar het dorp waar ik opgroeide, de locatie van mijn debuutroman Zwaluwen, om je te overtuigen van de schoonheid van een van oorsprong boerendorp in Midden-Brabant, genaamd Esbeek.

Esbeek ligt veertien kilometer ten zuiden van Tilburg en herbergt enkele unieke plekjes die je op een zondag een genoeglijke tijd kunnen bezorgen. De landerijen van het dorp grenzen aan het landgoed De Utrecht, een fraai bosgebied met karakteristieke huisjes en boerderijen. Ik loop met je langs enkele publiekstrekkers, die allen in een zeer compact gebied te vinden zijn.

 

Het Andreas Schotelmuseum

In café Schuttershof is een ruimte ingericht voor beeldend kunstenaar Andreas Schotel, die aan het begin van de vorige eeuw Esbeek als z'n atelier zag. Er is een inmiddels populaire wandelroute beschikbaar die je van drie tot tien kilometer meevoert langs werkplekken van de kunstenaar. Je passeert dan meerdere kunstwerken geïnspireerd op werken van Schotel.

Het Landgoed

Dit rustieke restaurant ligt aan de rand van De Utrecht, recht tegenover houthandel Van Dal, waar je binnen bij de open haard of buiten op het terras heerlijk kunt vertoeven. Voor het progresgebak stappen mijn vrouw en ik geregeld in de auto.

 

Huize Rustoord

Restaurant hotel kunstgalerie Huize Rustoord is een mooi pand met een nog fraaier interieur. Een bestemming die we graag kiezen als we gasten uit het buitenland hebben en die we iets bijzonders willen laten zien.

In den Bockenreijder

Voor het meest levendige terras van Brabant moet je naar Ut Herbergske In den Bockenreijder, waar het (h)eerlijke eten in het Brabants dialect op de menukaart staat. Ruiters, mensen met honden, spelende kinderen, gezinnetjes. Een gezellige mengelmoes met plezant personeel. Midden in de bossen.

Nee, ik preek niet voor eigen parochie. Ik ben al jaren weg uit Esbeek. Maar chapeau voor hoe men het dorp tegenwoordig presenteert! Hieronder wat foto's van de meest in het oog springende zaken van Esbeek! 

het-landgoed.jpg
02-Huize-Rustoord-bruidsfotografie-trouw
20180928_170325.jpg
IMG-20180928-WA0000.jpg
utrecht.jpg
89c97d16-da1e-4d23-a2b9-d22ad22bf241.jpg
brandtoren.jpg
herberg-in-den-bockenreyder-davidesw-106
bottom of page