top of page
Zwaluwen
De zwaluwen die ieder jaar terugkeren naar de boerderij van de familie Schuurmans hebben een speciale betekenis voor alle leden van het gezin. Erik voelt zich nauw verbonden met het leven op de boerderij van zijn vader, al verafschuwt hij de gevolgen van het harde boerenbestaan. De dood kruist er voortdurend zijn pad. Zelfs Eriks grootste passie - het verzamelen van lege jachtpatronen - heeft een direct verband met de dood. Kees Schuurmans, hoofd van het gezin, leeft voor zijn bedrijf, maar ervaart in het dagelijkse leven dat neerslachtigheid terrein wint. Met zijn eenzijdige kijk op het leven blijkt hij niet in staat een familieconflict een plaats te geven. Mies zal voor haar gevoel altijd een Van Baardwijk blijven. Berusten in haar lot, dat is haar op het lijf geschreven. Om zo goed mogelijk te overleven richt ze zich voornamelijk op één van haar zonen. Net als zwaluwen die vanuit het vertrouwde nest uitvliegen, leeft de familie naast elkaar in een afgesloten wereld, zonder ooit met elkaar in botsing te komen.
Overtocht naar Zweden
Na een korte ontmoeting met een jonge Zweed op een veerboot besluit de 18-jarige Tonia Malibovic het dan nog communistische Estland te ontvluchten om hem te gaan zoeken.
Ze bouwt in Zweden een nieuw leven op. De banden met haar vaderland verbreekt ze volledig.
Na twintig jaar sommeert een brief haar terug te keren naar Tallinn. Haar twee dochtertjes reizen met haar mee. Op 27 september 1994 schepen ze zich in op de Estonia.
De veerboot die Tonia in zijn leven bracht, rukt haar er weer uit weg. Behalve met het verlies van zijn vrouw en dochtertjes worstelt Carl Hansson met zijn eigen verleden, dat hij altijd voor Tonia verborgen heeft gehouden. Zijn zoon probeert het mysterie van Tonia's leven in Estland te ontrafelen.
Dit boek gratis als E-book Ontvangen? Stuur me een bericht.
De laatste schakel

In De laatste schakel verhaalt Nico de Beer over een jonge collega, nog maar amper zes maanden in dienst op de school waar de 46-jarige Paul Wildackers werkt, die binnen de schoolmuren door geweld om het leven komt. Wildackers, die een hechte band had opgebouwd met de vrouw, voelt zich medeschuldig aan haar dood en stort in.
Decennia later besluit hij zijn kijk op de omstandigheden waaronder de tragedie plaats had aan het papier toe te vertrouwen.

Nico de Beer Schakels
Omslag Jachtig Leven (2).jpg

Schakels

De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat 's nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en gaat op onderzoek uit. Op de binnenplaats van een club staat een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken.

Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.

Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens' vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.

Jachtig Leven

Jachtig Leven is de eerste bundel met columns.

Nico de Beer schrijft columns die tijdloos zijn en die qua inhoud over de hele wereld zwerven. Hij geeft z’n persoonlijke mening over allerlei zaken, recht voor z’n raap. De Beer is journalist en stelt zich in deze omvangrijke bundel ten doel de lezer van achtergrondinformatie te voorzien. Hij mijdt de actualiteit, maar snijdt wel onderwerpen aan die ieder mens beroeren. Iedereen zal iets opsteken bij het lezen van dit boek. De Beer vertelt over z’n jeugd, over z’n werk in het onderwijs, cultuur, nostalgie en bijzondere plekken in de wereld waar hij z’n voetsporen heeft achtergelaten.

 

bottom of page