top of page

ONZE MAN UIT TEHERAN


Foto: Freddie de Roeck


In Tilburg heeft deze week de stem van het volk zich laten gelden om een stadsfenomeen overeind te houden. Vittorio, een man met Iranese roots, heeft bij een draaibrug aan de Piushaven zijn eigen huiskamer gecreëerd, compleet met Perzische kleedjes en zitruimte voor een dertigtal mensen. Daar verkoopt hij zijn Perzisch ijs. Op de plek strijken ieder weekend tientallen mensen neer voor veel meer dan een ijsje. Sommigen blijven er drie, vier uur plakken om te luisteren naar de boeiende verhalen van Vittorio en om contact te hebben met elkaar.


Vittorio, die via Facebook contact onderhoudt met zijn grote schare volgers, meldde: ‘Beste vrienden, helaas moet ik jullie teleurstellen. De deur van mijn huiskamer gaat definitief dicht. Ik heb vandaag een telefoontje van de gemeente gehad over een aantal klachten van mensen die mijn activiteiten bij de Brug niet leuk vinden.’ Binnen enkele uren vielen er bijna duizend reacties binnen en het bericht werd 73 keer gedeeld. Een ongekende response! Klanten – Vittorio spreekt van ‘gasten’ – stapten onthutst op de fiets en in de auto om naar hun geliefde huiskamer te gaan. Er werd een petitie opgestart. Een dag later kon een opgeluchte Vittorio melden dat de gemeente niet voornemens was zijn populaire ontmoetingsplek op te doeken. Dit bericht werd door tweeduizend Facebookvolgers bejubeld.


Wat is zo bijzonder aan deze man? Hij is een verteller in de oude traditie van zijn geboorteland, hij is een luisteraar en een verbinder. En ja ..., hij is ook ondernemer. Hij verkoopt graag ijs, maar dat lijkt bijzaak. Zit hij midden in een verhaal en er komen nieuwe gasten binnen in z’n openluchthuiskamer, dan gaan die zitten en luisteren een half uur of langer totdat de vertelling voorbij is. Pas dan staat de man op om iedereen weer van ijs of thee te voorzien. Vittorio weet je mee te nemen in een vandaag de dag haast ondenkbare wereld, waarin iedereen plaats neemt en de tijd volledig uit het oog verliest. Mensen verbinden en samenbrengen, is zijn doel. En dat lukt hem warempel erg goed. Er ontstaan vriendschappen, er worden mensen ten huwelijk gevraagd en er is oog voor elkaar, ongeacht afkomst en klasse.


De formule van zijn eenmansprestatie is eenvoudig. Hij heet je welkom in z’n huiskamer en treedt met je in contact. Hij serveert z’n ijs en stelt je voor aan andere gasten. Als bij toverslag vergeet je je agenda en voor je het weet, spendeer je enkele gezellige uurtjes met anderen die er toevallig neerstrijken. Ofschoon dat van dat toeval niet helemaal waar is. Vittorio meldt z’n aanwezigheid bij de draaibrug op Facebook en dat is voor menige Tilburger of bewoner uit de regio een niet te weerstane oproep om de jas van de kapstok te grissen. Of er verschijnen oproepen als deze: ‘Vrijdagavond om 21.00 uur deel twee over mijn jeugd in Teheran.’


Die ene klacht die binnenviel bij de gemeente over Perzische tapijtjes aan de kade van de Tilburgse Piushaven, werd weggespoeld door een oprechte liefde voor een authentieke man die voor waardes staat waar wij alleen maar met Kerstmis van dromen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page