top of page

DROMEN VERWEZENLIJKEN VOOR ANDEREN


Met fonkelende ogen voert de man het gesprek met mij. Hij zit tegenover me, in een rolstoel. Ik heb het over Adriaan Aerts (Riel, 1972), die vanaf zijn geboorte een spierziekte heeft: spinale musculaire atrofie. Hierdoor is Adriaan aan een rolstoel gekluisterd, maar dat belet hem niet om opgewekt in het leven te staan. Zijn schoolcarrière verloopt succesvol: meao en vervolgens heao. Hij bekwaamt zich in videobewerking en grafische vormgeving, met diverse opdrachten van grote concerns tot gevolg.


Aerts ontwikkelt een liefde voor Engeland en steekt regelmatig Het Kanaal over. Met passie praat hij over het land ‘waar je teruggaat in de tijd.’ Als ik naar een verklaring vraag, zegt hij spitsvondig: ‘De klok gaat een uur terug.’ Lachen! En ja, het is het land waar traditie en geschiedenis erg worden gekoesterd. Het leven in de grote stad, de armoede aldaar ‘die soms van de gezichten van mensen is af te lezen’ en het bekoorlijke platteland. Adriaan verblijft er altijd in hotels en B&B‘s, maar omdat die niet zijn aangepast voor iemand in een rolstoel, moet hij veel spullen meenemen: een tillift, bed-klossen, een bedhoofdsteun en andere zaken voor zichzelf en zijn twee verzorgers.


In 2016 krijgt Aerts een fantastisch idee: een rolstoeltoegankelijke en aangepaste vakantiewoning verwezenlijken in het mooie Engelse graafschap Kent. Het plan sluimert een tijdje in zijn hoofd en dan onderneemt hij zijn eerste stappen. Hij start een kleinschalig behoeftenonderzoek en benadert vijftig mensen uit de doelgroep, die allemaal gretig en volmondig ‘ja!’ zeggen op de vraag of ze een verblijf in een dergelijke accommodatie op die plek zouden zien zitten. ‘Engeland heeft veel te bieden; niet alleen is het maar vijf uur reizen vanuit Utrecht, er heerst ook nog eens een andere cultuur als het om benadering van mensen in een rolstoel gaat. Als je bijvoorbeeld met de trein van Maidstone naar Londen gaat, komt een perronmedewerker met een opvouwbaar plankje voor m’n rolstoel en in Londen staat er dan ook iemand voor me klaar. In ons land moet je eerst zelf bellen en reserveren. Dit is ook een kwestie van wetgeving.’


Aerts vindt de perfecte locatie nabij het genoemde Maidstone, een stad zestig kilometer ten zuidoosten van Londen. In het gehuchtje Thurnham hoopt hij op het erf van The Black Horse Inn zijn droom waar te maken: de bouw van een vakantiewoning die volledig is aangepast voor de doelgroep en die onderdak biedt aan zes personen, twee rolstoelers en vier begeleiders. ‘Je hoeft bij wijze van spreken alleen je tandenborstel en je paspoort mee te nemen,’ lacht Aerts. Zijn drijfveer? Mogelijkheden voor anderen scheppen, zodat die – net als hijzelf – kunnen genieten van alles dat z’n geliefde Kent te bieden heeft. Aerts heeft een stichting opgericht met een achthoofdig bestuur; allemaal mensen met veel uiteenlopende kennis en capaciteiten. ‘Het is een ideële stichting, het gaat me niet om winstbejag,' laat Aerts me weten. 'En er is nog veel te doen,’ voegt hij eraan toe. Zo moet er een website komen in meerdere talen – Aerts denkt over de grenzen heen – en deze website is tevens voorwaardelijk voor het verkrijgen van een door de belastingdienst verleende Anbistatus (Anbi staat voor ‘algemeen nut beogende instellingen’, waardoor mensen die een gift of schenking doen deze kunnen aftrekken van de belasting). Aerts is ook nog op zoek naar sponsors en investeerders.


De Tilburger heeft al een duidelijk beeld van de toekomst. Zo zou hij het toejuichen als het gebouw met z’n vele noodzakelijke aanpassingen op 3 mei 2022 klaar is voor gebruik. Dat is namelijk zijn vijftigste verjaardag en die zou hij graag daar willen vieren, in Kent. Het is echter ook denkbaar dat het project al eerder klaar is. Aerts heeft al een naam voor zijn kindje: DOVIE, drempelloos op vakantie in Engeland. Deze naam dekt de doelstelling, aldus de welbespraakte Aerts. ‘Het is een pakkende afkorting en je kunt er leuke initiatieven aan koppelen, zoals Run4DOVIE of Diner4DOVIE.’


Ja, en wat dacht je van deze, Adriaan: Schrijf4DOVIE. Chapeau, man en veel succes!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page