top of page

IN DE BAN VAN KUNST EN NATUUR


Het verhaal van hoe een werkplek een vrouw die graag schildert, bijna dagelijks inspireert en haar in de greep houdt van haar passie: kunst. De plek is het Tilburgse Museum De Pont, de vrouw depotbeheerder van het museum: Daniëlle van Broekhoven. Al vanaf 1999 voelt Van Broekhoven zich verbonden met het museum. In dit laatste jaar aan de Kunstacademie volgde ze er een cursus tot rondleider. Eens per maand ging ze in het bekende museum kunst-liefhebbers van informatie voorzien. Na enkele jaren werd ze gevraagd om twee dagen per week in het café te komen werken en die baan hield haar jarenlang binnen de museummuren. In 2015 riep Hendrik Driessen, de directeur van het museum, haar bij zich en bood haar de functie van depot-beheerder aan. Van Broekhoven, geboren in Tilburg (1975) en getogen in Dongen, voelde zich vereerd met deze blijk van erkenning.


Het Museum De Pont heeft een eigen collectie van ongeveer 2.000 werken. Bij tentoonstellingen komen daar talrijke werken bij. De depotbeheerder is verantwoordelijk voor de juiste handeling en registratie bij het 'verplaatsen' van de werken in het museum en in het depot. Ook regelt zij samen met de conservator de binnenkomende en uitgaande transporten, maakt onder andere voor elke expositie conditierapporten op, vaak in samenwerking met restauratoren. Hierbij worden ook veel foto’s van de aangeleverde werken gemaakt om later aan te tonen dat het museum garant kan staan voor een schadevrij verblijf in het museum. Verder houdt Van Broekhoven zich bezig met een zeer nauwgezette registratie van waar zich de werken uit de collectie bevinden. Is een schilderij of kunstwerk in huis en zo ja, waar dan of is het uitgeleend? Daarnaast gaat ze in het buitenland ‘koerieren’ – zoals men dat in museumtermen noemt. Toezicht houden op het transport van belangrijke en vaak fragiele werken. ‘Andere musea hebben veel liever dat iemand die het werk kent, dat opbouwt,’ zegt Van Broekhoven. De veiligheid en conditie van een werk moet constant door haar worden bewaakt. Zij heeft de functie om bij wijzingen aan de conditie, om welke reden dan ook, verslag uit te brengen bij de conservator om samen met haar tot een oplossing of behandelplan te komen.


Als particulier museum kan De Pont andere keuzes maken. ‘Ze gaan hier langdurige relaties aan met kunstenaars,’ zegt Van Broekhoven. ‘Zoals met Anish Kapoor. Al in een vroeg stadium ging De Pont werk van Kapoor aankopen. Dat zou nu gezien de prijzen niet meer kunnen. Kapoor heeft een kunstwerk gemaakt speciaal voor het museum, getiteld ‘Descent into Limbo’. De goede relatie hield stand. Bij het 25-jarig bestaan van het museum (in 2017) heeft Kapoor een werk geschonken: Sky mirror (for Hendrik). Dit kunstwerk staat op het voorterrein van Museum De Pont. Het museum dankt haar naam en bestaan aan de Tilburgse ondernemer Jan de Pont (1915 – 1987). Uit zijn nalatenschap werd in 1988 een stichting opgericht om de hedendaagse beeldende kunst te stimuleren.


Haar betrokkenheid bij het museum is slechts een onderdeel in het leven van Daniëlle. Door de liefde kwam Van Broekhoven in het Gelderse Well terecht, waar ze een atelier heeft aan huis. Afgezien van de twee dagen dat ze bij Oud-Heusden het pontje neemt om voor haar werk naar het Brabantse af te zakken, werkt Van Broekhoven aan haar eigen kunst. ‘Ik schilder vooral het gevoel van de natuur. Kunst en natuur zijn de fijnste elementen om me mee te omgeven,’ bekent ze. Haar werk rust op twee pijlers. Enerzijds kenmerkt het zich als heel abstract en druk, handelend over vegetatie, bladeren, takken en dergelijke, anderzijds weerspiegelt het de rust en de ruimte, de horizon en de wat stillere landschappen. Ook al is het soms abstract, toch zit het gevoel van een landschap in haar werk, zo typeert de kunstenaar haar creaties.


Over het krijgen van erkenning als kunstenaar zegt Van Broekhoven tot slot: ‘Iedereen wil erkenning, ik ook, het tilt je op wanneer de juiste mensen die erkenning bieden, maar het is niet zo dat ik minder geniet van het schilderen als dit uit zou blijven. Schilderen is echt mijn passie en dat neemt niemand me af!'


Van 23 juni tot 23 september exposeert Van Broekhoven in Museum Belvedère in Heerenveen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page