top of page

SCARFACE


Ik las dat Al Pacino zich erbij neer heeft gelegd dat hij in elk interview een vraag kan verwachten over Scarface, het gangsterepos uit 1983, waarin hij de vermaarde Tony Montana speelt.


Pacino, die al in zijn derde film de zoon van The Godfather portretteerde, staat voor veel memorabele rollen, maar geen enkele raakt de verbeelding van generaties als die van de uit Cuba gevluchte crimineel die zijn geluk in Miami gaat beproeven. Waarom juist deze rol?


Tony Montana is niet het type dat naar de therapeut moet om zijn schuchterheid te overwinnen. Hij lost problemen op met de woorden fuck you of met een kogel. Hij is bruisend, straalt autoriteit uit en kan mensen aansturen. Hij is onverschrokken en welbespraakt. Met zijn priemende ogen legt hij contact. Montana is onweerstaanbaar en weet wat hij wil. I want what's coming to me. The world, chico, and everything in it. Hij bouwt een imperium op in de drugshandel en omringt zich met mensen die hij nog kent van vroeger.


Montana heeft ook menselijke (lees: zwakke) kanten. Hij is overbeschermend naar zijn zus en als een compagnon hem opdraagt een onderzoeksrechter in zijn auto op te blazen, ziet hij hier op het laatste moment vanaf omdat de man zijn kinderen bij zich heeft. Dit wordt hem fataal.


Al meer dan dertig jaar gaan posters en T-shirts van de Cubaanse held als broodjes over de toonbank. Lopen er jongelui door de stad met een afbeelding van een persoon op hun shirt, dan betreft dat vaak Muhammad Ali of Tony Montana. Deze fictieve schurk heeft een iconische status bereikt. Op Youtube kun je praktisch elke scène opzoeken. Tik je Scarface dishwasher in, dan krijg je de scène van de laatst betaalde baan van de drugsbaron voorgeschoteld.

We weten nu meer over het personage, maar waarom spreekt hij toch zo tot de verbeelding? Bravoure, charisma en eerlijkheid. Een unieke combinatie.


Tony Montana kent geen maatschappelijke binding. Hij is anders dan wij. Want zeg nou zelf, wie zou bij een ernstige bedreiging zeggen: Why don't you try sticking your head up your ass? See if it fits.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page