top of page

EEN VROUW MET HET HART OP DE GOEDE PLAATS


‘Ik doe dingen die ik écht leuk vind’, zegt de jonge vrouw tegenover mij vol overtuiging. Ze straalt daadkracht uit, iets wat een terugkerend element is bij de keuzes die ze maakt in haar leven. Ik heb het over Linda Oerlemans (Udenhout, 1984), een van de 706 vrouwelijke fractievoorzitters in ons land. In de komende, drukke weken zal bij de gemeenteraadsverkiezingen blijken of alle inspanningen vanuit haar partij Voor Tilburg z’n vruchten af gaan werpen.


Oerlemans studeerde Modemanagement, Personeel en Arbeid en kreeg ook haar papieren om als docent omgangskunde aan de slag te gaan. Werk vinden als zodanig was moeilijk. In 2013 stapte ze de politiek in als lijsttrekker van de partij Voor Tilburg. Oerlemans is graag bezig. Voor het werk in de raad zat ze voortdurend in de boeken en ze miste het werken met haar handen. Tijdens een vakantie liep ze een keer binnen bij de voedselbank in Tilburg en daar is ze tot op de dag van vandaag gebleven als vaste vrijwilliger op vrijdag. Ze zag de haast oneindige rij mensen, die er wekelijks langskwamen voor een pakket. ‘Armoede heeft meer dan één gezicht en het komt niet alleen, altijd vergezeld van andere problemen,’ zegt Oerlemans, die het liefst iedereen geholpen zou hebben. Ze moest het verantwoordelijkheidsgevoel dat ze had naar deze mensen toe, van zich afzetten en proberen hun situatie bespreekbaar te maken in de raad. Ze was – en is – het klankbord voor de – vaak verborgen – armen van de stad. ‘Zeventien procent van de Tilburgse kinderen groeit nog in armoede op en dat is nog steeds veel te veel.’ Oerlemans staat nog elke vrijdag voedselpakketten uit te delen.


‘In onze maatschappij definieert geld in bepaalde kringen wie je bent,’ concludeerde Oerlemans, nadat een zakenman een bedrag had ingezameld voor de voedselbank. Eenmaal oog in oog met een door Oerlemans uitgenodigde ‘arme van Tilburg’ bij de publieke overhandiging van het geldbedrag, draaide deze weldoener echter de voor hem onwelkome gast letterlijk meerdere malen de rug toe. ‘Als dit de wereld is, dan hebben we nog heel wat te overwinnen,’ was de conclusie van Oerlemans na dit trieste voorval.


Met haar werk in de raad kan Oerlemans zich tot haar tevredenheid blijvend bezighouden met ontwikkeling. Ze hoopt met haar partij na de verkiezingen door te kunnen groeien naar twee, drie zetels. ‘Het is het onrecht waar ik niet goed tegen kan. Het vechten tegen het systeem, daarom ben ik ook bij Voor Tilburg. Het is makkelijker om te scoren door negatief te zijn, maar wij willen juist een positief geluid laten horen. Helaas val je dan niet zo op.’ Verbinden en samenwerken zijn twee sleutelwoorden voor het raadslid.


Het nieuwe leven dat de Piushaven en de Spoorzone is ingeblazen, vindt Oerlemans wel mooie ontwikkelingen in haar stad. ‘Het is echt niet allemaal slecht wat we doen in Tilburg. Ikzelf ben niet meer zo bruisend; ik ben net mama geworden,’ lacht Oerlemans, die moeder is van twee kleine kinderen.


Oerlemans is niet voor besluitvorming achter gesloten deuren, zoals bij de benoeming van een burgemeester. Ze maakt onderdeel uit van een systeem waar ze moeite mee heeft, maar dat ze vanuit haar functie niet de rug toe kan keren. Haar missie is meer diversiteit, meer jongeren in de raad en de politiek naar de mensen brengen.


Linda Oerlemans is een betrokken vrouw met het hart op de goede plaats. Een vrouw die door ervaring heeft geleerd dat langdradige processen kunnen frustreren, maar die samen met anderen de kracht vindt om door te gaan. Ze zoekt haar voldoening niet alleen in grote zaken, maar ook in op het oog minder relevante dingen zoals een misplaatste glasbak of een stoeptegel die een valpartij kan veroorzaken.


Er staat een straffe wind als ik haar kantoor verlaat. Dat Linda Oerlemans met haar partij de komende weken de wind in de rug mag hebben. Ze verdient het!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page