top of page

DE KOPPIGHEID VAN EEN KENNEDY


I shouted out: ‘Who killed the Kennedys?’

but after all, it was you and me!


Deze tekst van The Rolling Stones heeft me jarenlang raadselachtig in het gezicht gestaard. Hoe kunnen wij verantwoordelijk zijn voor de dood van twee broers uit de meest kansrijke familie ooit aan de overzijde van de Atlantische Oceaan? De Kennedys hebben trouwens niemand nodig om het noodlot te omarmen; dat kunnen ze prima zelf. Neem de enige stamhouder van JFK, President John F. Kennedy, zijn zoon John.


John Fitzgerald Kennedy Jr. (1960 – 1999) kan niet al te veel herinneringen hebben gehad aan z’n vader, want die werd op 22 november 1963 in Dallas vermoord, drie dagen voor de derde verjaardag van John. Junior groeide op in New York bij zijn moeder en haalde in 1989 een doctoraat in rechten. Kennedy koos niet voor een leven in de politiek, maar startte een eigen tijdschrift, George, een maandblad met als thema 'politiek als levensstijl'. John Kennedy Jr. was een graag geziene gast in het uitgaansleven van de stad en hij had relaties met vrouwen als Madonna, Cindy Crawford en Daryl Hannah. In 1996 trouwde hij met Carolyn Bessette.


John Kennedy Jr. was een man met een overvolle agenda. Zo ook op de laatste dag van zijn leven: 16 juli 1999. Hij had reden om optimistisch te zijn. Na wat tumultueuze tijden over het voortbestaan van z’n tijdschrift, brak dan eindelijk zakelijk gezien de zon door. Na een werkdag zou de 38-jarige telg uit de Kennedy-clan naar Martha’s Vineyard vliegen, samen met z’n zwangere vrouw en z’n schoonzus. Dit is een eiland uit de kust bij Massachusetts. Hij maakte een paar kapitale inschattingsfouten. Nadat hij twee uur in een file had gezeten, vertelde een medewerker van Essex County Airport in New Jersey dat de weersomstandigheden dermate slecht waren dat vliegen ten zeerste werd afgeraden. ‘Ik ga toch en ik vlieg alleen,’ sprak een resolute Kennedy, die een bruiloft had bij een nicht van hem. Hij weigerde ook de instructeur als metgezel. Kennedy was namelijk beginnend piloot, met enkele honderden uren vliegervaring en slechts 3,8 uur nachtervaring, dit laatste zonder begeleiding.


Hij vertrok om 20.38 uur en het laatste uur van z’n leven was een opeenstapeling van verkeerde besluiten. Hij informeerde zich niet over het weer en had gedurende de hele vlucht geen radiocontact met wie dan ook. Wel was hij verstandig genoeg om langs de kust noordwaarts te vliegen. Het zicht verminderde snel, maar hij had de verlichte, bewoonde gebieden als een baken aan z’n linkerhand.


Kennedy koerste een flink deel van de 300 kilometer over Long Island Sound, het water dat het vasteland van de genoemde landtong scheidt. Toen viel de duisternis in. En nu komt het: Kennedy was niet in staat om op de instrumenten te vliegen. Hij moest nog examen doen voor de bevoegdheidsverklaring instrumentenvliegen. Kennedy Jr. moest het hebben van het uitzicht. Dus toen de horizon wegviel en de hemelse duisternis naadloos overging in die van de Atlantische Oceaan, belandde de presidentszoon in een zogenoemde Black Hole Vertigo, een situatie waarbij een piloot het overzicht en de realiteit verliest en naar de stemmen in z’n hoofd gaat luisteren over waar de horizon zich nu bevindt. Hij kan het gevoel hebben dat hij horizontaal vliegt, terwijl hij in feite in een duikvlucht naar beneden gaat. Kennedy had inmiddels 57 kleine vliegvelden gepasseerd en had dus alle kans gehad om z’n toestel aan de grond te zetten. Nu nam hij het besluit naar zee uit te wijken waardoor hij de verlichting op het land volledig moest missen. Om 21.34 uur belandde het toestel in een zogeheten graveyard spiral – een dodelijke spiraal – en Kennedy tolde met zijn twee inzittenden naar het wateroppervlak, waar het drietal op slag stierf.


Zesendertig jaar na de moord op z’n vader sterft een wellicht aardige jongeman een zinloze dood, alleen omdat hij kost wat kost bij een bruiloft wilde zijn. De natie was in shock. Alleen z’n zus Caroline leeft nu nog van deze tak van de Kennedyfamilie. Zij heeft drie kinderen. Zijn befaamde moeder, Jacky Kennedy, was al vijf jaar dood. En omdat wij het heel gewoon vinden dat we de bewoner van de baarmoeder niet meetellen, spraken de media na dit onnodige ongeval van drie, in plaats van vier slachtoffers.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page