top of page

DE KWALITEIT VAN SUIKER


Kunstenaar Suus Suiker (Hellevoetsluis, 1966) wil zich in haar werk onderscheiden van de massa, zonder beïnvloeding van anderen. Suiker is een vrij kunstenaar die haar eigen hart en ziel volgt. Met haar onuitputtelijk gevoel van inspiratie heeft ze met haar schilderijen al een imposante staat van dienst opgebouwd.


Suiker weet dat ze overal op een bron van inspiratie kan stuiten. Daarom neemt ze bij een wandeling in de natuur altijd een camera mee. Als ze naast haar man in de auto zit en een fraai, heiig tafereel streelt haar oog, dan grijpt ze snel haar mobiel om dat vast te leggen. Foto’s zijn namelijk vaak de basis van haar werk. Zoals in haar serie Symbiose, waarin natuurfoto’s na een bijzondere bewerking met pigment, olieverf en was uitbloeien tot een mysterieuze aanblik van kronkelende takken en zachte bloesem, die je aandacht lang vasthoudt. Suiker schept warmte en slaagt erin haar werk met iets raadselachtigs te omhullen.


Van kinds af aan staat het leven van Suiker in het teken van de kunst. ‘Ik wil naar de tekenschool,’ zei ze tegen haar moeder. Ze was altijd aan het tekenen. Thuis als klein kind en als tiener in de kantlijn van het proefwerkpapier. De stap naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag was dan ook een logische keuze. Ze studeerde af in twee richtingen, vrij tekenen en schilderen en grafische – en typografische vormgeving. Dit laatste hield de deur open voor een commerciële carrière in de reclamewereld. Hier werkte ze korte tijd, maar Suiker kon er haar creativiteit niet kwijt. Vanaf 1995 bewandelde ze de weg van de ‘vrije kunst’. Het begon met themakunst voor kinderkamers: wandschilderingen en het bijpassend beschilderen van meubilair. Het geluk lachte haar toe, toen de krant een dubbele pagina aan haar vindingrijkheid wijdde. De keerzijde hiervan was echter dat anderen met haar concept aan de haal gingen. Tijd voor de kunstenaar om iets nieuws aan te pakken. Ze stortte zich op de volwassen kunst, waarin ze haar artistieke geest volgde.

Vanaf die tijd experimenteert Suiker met verschillende materialen, zoekt naar aansprekende composities en probeert gevoel te ontwikkelen voor de huid van het werk, totdat ze het idee heeft: ‘Hier wil ik een serie van maken!’ In haar werk Synergie creëert Suiker een bijzondere sfeer door toepassing van mixed-media technieken, gebruik makend van natuurlijke materialen, zoals hout en ijzer. Suiker is er zich van bewust dat ‘haar eigen pad volgen’ soms commercieel niet het verstandigst is. Maar dit is wie zij is en wil zijn.


Zoals overal in de wereld van de kunst, is ze wat succes betreft afhankelijk van factoren als ‘een dosis geluk’ en ‘een hoge gunfactor’. Suiker geniet een groeiende belangstelling van galerieën en expositiehuizen. Naamsbekendheid bij het publiek heeft voor Suiker niet zo veel waarde; ze is er meer van gecharmeerd als mensen haar werk waarderen.


In het leven van alledag concentreert Suiker zich op haar passie, oorspronkelijke werken creëren die in eerste instantie haar eigen goedkeuring kunnen wegdragen. Een kunstenaar is erg solistisch bezig, maar dat hindert haar niet. Ze heeft haar kinderdroom waargemaakt. En hoeveel mensen kunnen dat zeggen?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page