top of page

TROUBADOUR VAN DE LIEFDEThe hardest thing I've ever done is keep believing

There's someone in this crazy world for me

Levenswoorden van songwriter Albert Hammond (Londen, 1944), een man die z’n hart volgde en vertrouwde op z’n talent om voor de kost liefdesliedjes te componeren. ‘I am not a worker, I am a lover,’ schrijft hij in een van z’n songs. Hammond is decennia lang de componist achter de coulissen. Artiesten die tezamen de geschiedenis van de popmuziek neerzetten, nemen buigend het applaus van het publiek in ontvangst na vertolkingen van zijn liedjes. Iedereen die de radio aanzet op weg naar het werk, neuriet mee met zijn composities. The air that I breathe van The Hollies, The snows of New York van Chris de Burgh en To all the girls I loved before van Julio Iglesias en een lange waslijst van andere hits.


In zijn gouden jaren bewoog Hammond zich onder de autoriteiten van de Amerikaanse popscène. Hij werkte samen met veel songwriters. Een van hen was Hal David, met wie hij op een goede dag koffie zat te drinken. Albert pakte z’n gitaar en zei: ‘Ik heb dit deuntje in m’n hoofd, Hal.’ David greep pen en papier en componeerde in vijftien minuten het gevoelige 99 miles from LA, dat Hammond zelf en Art Garfunkel de ether in zongen. De opeenstapeling van hits was voor de man die ook in het Spaans zong en z’n jeugd op Gibraltar doorbracht, het brood met beleg. Hammond wist z’n teksten goed te framen. It never rains in California schreef hij eigenlijk in Madrid, maar hij besefte dat het lied meer draagkracht had als het toneel zich in het land van tot de verbeelding sprekende dromen bevond.


Jarenlang had ik slechts één cd van hem, een verzamelaar waar de prijssticker nog op zit. Zijn nummers liggen in mijn muziekgeheugen altijd voor het grijpen. Een paar maanden geleden zag ik dat hij met z’n band door ons land toerde. Op de vooravond van z’n show in Breda kocht ik nog snel een kaartje. Geen moment spijt van gehad. Nog nooit een 73-jarige zo veel plezier zien uitstralen. Hammond speelde hits van anderen die iedereen mee kon zingen. Maar het waren allemaal songs van zijn hand. Hij is ook een begenadigd verteller. Tussen de nummers door vertelde hij over z’n samenwerking met mensen als Joe Cocker en Tina Turner. In een van z’n liedjes zingt hij: ‘I am young and I’m pretty and I want to stay that way’. De expressie die hij bij die woorden op z’n gelaat toverde, bracht een glimlach op ieders gezicht. Met een loepzuivere stem en een puike band zet de man een onvergetelijke avond neer.


Met name in West Europa lopen mensen nog warm voor Albert Hammond. Z’n optredens zijn kleinschalig; iedereen kan hem recht in de ogen kijken. Albert Hammond is optimistisch gestemd: If everybody took somebody by the hand, maybe everyone could learn to love and understand. We can really make it better... Only if we try.


Zijn zoon, Albert Hammond jr, is in de voetsporen van z’n vader getreden.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page