top of page

DE LUIS IN DE PELS


‘Ik heb bepaalde regels in mijn leven. Regel 1: Ik geloof niets van wat de regering me vertelt!’ Een van de uitspraken van George Carlin, de in 2008 overleden Amerikaanse cabaretier en maatschappijcriticus.


Ik ben ervan overtuigd dat ze op 22 juni van dat jaar in Het Witte Huis een vreugdedansje hebben gedaan en de champagnefles hebben ontkurkt om te toosten op zijn dood. LADIES AND GENTLEMEN, WE GOT HIM. George Carlin kon slechts op één manier zwijgen. En die langverwachte dag was eindelijk daar.


Maar wat een scherpe tong verliet onze westerse samenleving op die dag en wat een leegte laat de man achter! Als geen ander kon Carlin zijn publiek aan het denken zetten. ‘Vertel mensen dat er een onzichtbare man in de hemel is die het universum heeft geschapen en de meerderheid gelooft je; vertel dat de verf nog nat is en ze moeten even voelen.’


In geen enkele van zijn 21 shows kon Carlin het nalaten de – in zijn ogen – ware bedoelingen van de overheid te ontmaskeren (‘De regering van dit land is een grote club die alles voor zichzelf wil. En jij en ik zijn geen lid van die club.’) Ook plaatste hij vraagtekens bij keuzes die mensen maken (‘Waarom bouwen de bewoners van Kiliwa op Hawaii huizen aan de voet van een actieve vulkaan en klagen ze vervolgens als er lava door de woonkamer stroomt?’) En hij was een taalpurist (‘Why do we drive on the parkway and park on the driveway?’) George had een hekel aan de golfsport en berekende hoeveel vierkante kilometer golfvelden er zijn in de VS. Voldoende ruimte voor sociale woningbouw, aldus Carlin.


Carlin werd in 1937 in New York geboren. Op jonge leeftijd werkte hij voor de radio. Hij ontwikkelde een belangstelling voor comedy en vanaf 1959 liep hij clubs af met z’n voorstellingen. Pas in 1963 kreeg hij op tv voet aan de grond en hij bracht ‘gematigde’ comedy, waar hij niet tevreden over was. Aan het begin van de jaren zeventig veranderde er het een en ander. Clubs werden voortaan bevolkt door mensen die de scherpe opinie van Carlin wel konden appreciëren (de zogeheten ‘counter-culture’). Toch kon niet iedereen met Carlin omgaan; in 1970 werd hij ontslagen bij een hotel, omdat hij tijdens een optreden ‘shit’ zei. Carlin groeide uit tot een begrip met z’n veertien HBO stand-up comedy shows. Hij had jaarlijks 100 optredens in de VS en stond in het vermaarde Orleans Hotel in Las Vegas. Hij was een beetje als Muhammad Ali; of je vond hem fantastisch of je had een gruwelijke hekel aan hem. Conservatief Amerika hekelde Carlins openhartigheid en kritische houding, maar de man trok wel decennialang volle zalen en zijn shows worden tot op de dag van vandaag nog door miljoenen mensen bekeken op Youtube.


Enkele uitspraken van George Carlin in het Engels: If four out of five people suffer from diarrhea, does that mean there's one person who enjoys it? If the black box flight recorder is never damaged during a plane crash, why isn’t the whole airplane made out of that stuff? If you have selfish ignorant citizens, you're gonna get selfish ignorant leaders.


Vandaag vragen zijn volgers zich in diverse forums op internet af hoe George Carlin aan zou kijken tegen de huidige wereld. Een spiegel kun je in veel winkels kopen, geen probleem, maar de spiegel die deze man ons voor hield is voor goed gebroken. De ingenieuze onvoorspelbaarheid van de man is niet door een ander in te vullen

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page