top of page

VER BOVEN HET MAAIVELD


Een jongeman die voor z’n dertigste al nadenkt over erkenning voor zijn ouders en die tot uiting brengt in overtuigende songs, heeft mijn sympathie. Lukas Graham is een 27-jarige Deense zanger die met z’n gelijknamige band een opmerkelijk goed album heeft uitgebracht. Het melodieuze 7 years zal bij haast niemand onopgemerkt zijn gebleven. Het is een levensrelaas die tot nadenken stemt. Soon I'll be sixty years old, will I think the world is cold or will I have a lot of children who can warm me? De man wekt mijn nieuwsgierigheid naar wat hij te zeggen heeft.


Graham schrijft z’n eigen teksten en presenteert zich steevast als een band (We are Lukas Graham). Zijn op 61-jarige leeftijd plotseling overleden vader is een terugkerend onderwerp in zijn liedjes. (You're not there to celebrate the man that you made. You're not there to share in my success and mistakes.) Graham laat zich niet vertellen hoe hij zich moet presenteren. Hij straalt zelfvertrouwen uit en de kameraadschap met z’n bandleden lijkt niet gespeeld. De man weet tevens een band op te bouwen met zijn publiek.


Lukas Graham Forchhammer komt uit een buurt in Kopenhagen die niet vrij is van drugs en geweld. ‘Onze buurt was ground zero, maar het was ook thuis,’ zegt hij in een interview met Billboard. Graham zingt over een harmonieus familieleven, waar weinig geld was voor iets extra’s.


Van even opmerkelijk goede kwaliteit zijn de video’s die op Youtube rondgaan. 7 years kent er twee: een rolprent met foto’s die over het scherm gaat terwijl de songtekst meeloopt en een gefilmde versie van Graham in (naar ik vermoed) Kopenhagen. De tweede is indrukwekkend. Graham is vocaal sterk, maar kan ook in expressie de boodschap overbrengen. Deze video is al 150 miljoen keer bekeken. Wauw! Dan weet je wel een snaar te raken bij mensen!


En dat gaat deze getalenteerde en sympathieke jongeman nog vaker doen! Het stemt me tot tevredenheid dat hij uit Denemarken komt (wat/wie komt er nu uit Denemarken?), en niet uit Engeland of de VS. Die landen gaan al vaak genoeg met de credits lopen. Laten die ook maar eens op Google zoeken naar de roots van dit rastalent. Goed voor ieders ontwikkeling.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page