top of page

HET GOUDEN EI


Het Gouden Ei van Tim Krabbé is nog steeds een intrigerend boek. Krabbé schreef het in 1984 en kon wellicht niet vermoeden dat het meer dan dertig jaar later de lijst van meest gelezen boeken onder scholieren zou aanvoeren. Jarenlang al. Vanuit het perspectief van de niet aan lezen verslingerde scholier: het is een dun boekje, 97 bladzijdes.


Het Gouden Ei heeft sterke thrillerelementen. een jongeman, Rex Hoffman, gaat met vriendin op vakantie in Frankrijk en bij een benzinestation verdwijnt de vrouw plotseling. Zonder enig spoor. Hoffman is radeloos en zet jarenlang alles in het werk om Saskia terug te vinden, maar dat gaat niet gebeuren. Sterk plot en goed geschreven; zeker omdat Krabbé de lezer ook meeneemt in de gedachtewereld van de dader, een nette leraar scheikunde, die een vrouw en twee dochters heeft en ... een vakantiewoning in the middle of nowhere. Prima plek voor de perfecte misdaad.


Krabbé heeft weinig woorden nodig om spanning op te roepen. Een les voor iedere schrijver. (Ik probeer in mijn volgende thriller minimalistischer te schrijven en een voorbeeld te nemen aan deze man.) De schrijver van Het Gouden Ei neemt een simpel voorval, een verdwijning die geen happy end kent, en spint dat uit over enkele decennia in het leven van een volwassen man die integer is en het hart op de juiste plaats heeft. Je hebt met hem te doen. maar ook de dader krijgt een haast menselijk gezicht.


Krabbé houdt het plot eenvoudig en voert een minimaal aantal personen op; geen vergezochte plotwendingen met geheime verledens en dubbele bodems; gewoon een man van vlees en bloed die door het leven wordt aangepakt, in een isolement belandt en op het einde de ene keuze maakt die hem rust kan gaan bieden.


Ik heb er laatst nog dertig exemplaren van gekocht, van Het Gouden Ei. We lezen het in de klas in het kader van ‘Fictie’. De leerlingen krijgen een toets over het boek, gekoppeld aan de literaire begrippen. ik praat er nog steeds met plezier over, dit kleine boekje dat zoveel indruk maakt. Zeker geen windei, dit Gouden Ei.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page