top of page

DE SCHRIJVERSLADDERHet is druk in boekenland. Drukker dan ooit tevoren. Iedereen schrijft, lijkt het wel. Laten we schrijvers eens onderverdelen in vier categorieën.


Categorie A wordt bevolkt door de grote namen, nationaal en internationaal. Zij krijgen de meeste aandacht en dat is terecht want het voortbestaan van de sector heeft alles te maken met hun succes. De gegenereerde winst uit de verkoop van hun werk biedt uitgevers de mogelijkheid onbekend talent te lanceren. De schrijvers in deze categorie kennen een hoge productiviteit en zorgen er gezamenlijk voor dat het vizier van de media op literatuur gericht blijft.


Categorie B is net als de eerste aanzienlijk in aantal. Ook zij worden vertegenwoordigd door gerenommeerde uitgeverijen en genieten landelijke belangstelling. Het zijn echter geen broodschrijvers. Velen van hen hebben bijvoorbeeld een tekstbureau en schrijven boeken naast hun werk.


Schrijvers in de C categorie worden gehinderd door het feit dat hun boeken niet in de boekhandel liggen. Dat is het domein van hen met de A/B status. Overigens hoeft voor de verkoopcijfers van de B categorie lang niet altijd de vlag uitgehangen te worden. Van veel boeken komt geen tweede druk. C staat doorgaans voor uitgaves van een kleinere uitgeverij en meer moeite doen om buiten de regio van de auteur mensen te interesseren.


De D categorie, tenslotte, is de wereld van de hobbyschrijver. Uitgave in eigen beheer, beperkt bereik, huis-aan-huisblad.


Het internet heeft veel veranderd. De traditionele media zijn niet meer de enige brug tussen uitgever en lezer. Boekensites en blogs hebben een erkende positie verworven, ook in de ogen van uitgeverijen. Facebookgroepen met een literair interesseveld brengen titels bij de juiste doelgroep op het netvlies.


De schrijver van nu moet ook meer zijn gezicht laten zien: schrijver op school, in de bibliotheek. Tot mijn verbazing hoorde ik zelfs Adriaan van Dis dit tijdens een lezing opmerken. Maar wat verandert er niet in onze maatschappij?


Alles in ogenschouw genomen heeft de lager geclassificeerde auteur meer kansen. En dat is mooi. Passie voor schrijven kan onderdeel zijn van je leven, maar een zo groot mogelijk podium hebben voor je werk is onontbeerlijk.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page