top of page

HEMINGWAYNet als veel kunstenaars kwam de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway uit een welgesteld gezin. Zijn vader was dokter in Chicago en de ontberingen die de jonge Ernest zag als hij met vader op huisbezoek ging, beschreef hij in The Nick Adams Stories. Hemingway had avonturiersbloed in zijn aderen; op 18-jarige leeftijd was hij vrijwilliger in de Eerste Wereldoorlog en diende als ambulancechauffeur. Hij raakte gewond, maar dat kon zijn mannelijke inborst niet temperen.


In de daarop volgende decennia pionierde hij door het politieke landschap van onze Westerse wereld. Hij sloot zich aan bij de high society van Parijs, versloeg als journalist de Spaanse Burgeroorlog en was aanwezig toen de geallieerden landden in Normandië.


Zijn oeuvre omvat slechts zeven romans, alle thematisch gekoppeld aan zijn levenservaringen. Wat pleit voor de man is zijn betrokkenheid bij de minder bedeelden. To have and have not gaat over de kansloosheid van de Cubanen. Zijn oorlogsboeken For whom the bell tolls and A Farewell to Arms zijn klassiekers. Een andere was The old man and the sea, een vertelling over een oude visser die kost wat kost een grote marlijn wil vangen.


De schrijfstijl van Hemingway was baanbrekend: sober en compact. Hij zei eens: ‘Als een schrijver voldoende afweet van wat hij schrijft, kan hij dingen weglaten, en de lezer zal dit dan zo kunnen aanvoelen alsof het allemaal uitgelegd is.’ Dit zogenaamde ijsbergprincipe typeerde zijn stijl: je ziet één achtste, de rest ligt verborgen onder de waterlijn.


Hemingway was een echte Amerikaan. Hij hield van avontuur: jagen, stierengevechten, zeevissen. Zijn hardvochtigheid beperkte zich niet alleen tot dieren. Hij kreeg de relatie met zijn kinderen niet op de rails en het zal je niet verbazen als ik zeg dat één vrouw niet genoeg was. Verder had hij een drankprobleem. Eigenlijk draaide alles in zijn leven maar om één ding: Hemingway. Hij had de middelen en het initiatief om te doen wat hij wilde. En dat deed hij.


Hemingway kwam uit een familie geteisterd door zelfmoord. Op 61-jarige leeftijd volgde hij het voorbeeld van zijn vader en stak de loop van een jachtgeweer in zijn mond.Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page