top of page

PRETTY GIRL


1973. Het verzamelen van popmuziek is mijn leven. Na The Hollies en CSNY beland ik bij The Allman Brothers Band. Hoe ik bij die groep terecht kwam, weet ik niet meer. Waarschijnlijk tijdens mijn lange speurtochten in platenzaken en de verwondering die een van hun LP-hoezen opriep. De covers van LP’s kwamen in die dagen vaak voort uit ware kunst. Net zoals je in een boekenzaak een boek in de hand neemt vanwege de omslag, zo kan een LP-hoes je grijpen, zonder dat je nog maar een klank van de muziek hebt gehoord.


The Allman Brothers spelen melodieuze cajun-bluesachtige rock (‘They call it Stormy Monday, but the truth is just as bad’), waarbij de sound van de zuidelijke staten van de VS onmiskenbaar doorklinkt. Lange gitaarsolo’s van Duane Allman (de band draaide aanvankelijk om de broers Duane en Gregg Allman). De teksten waren easygoing en droegen een bepaalde wijsheid in zich. (‘The river keeps on flowing; it don’t worry about where it’s going’). Of een lied over een geboren zwerver: ‘I was born on the backseat of a Redhound bus, floating down Highway 41’. In gedachten vormde ik een beeld van hun leven; internet was er nog niet, maar er waren voldoende foto’s voorhanden.


Helaas kwam de tragedie op hun pad. Kort achter elkaar verongelukten twee bandleden bij een motorongeluk: voorman Duane Allman en bassist Berry Oakley. De laatste net voor de release van het album Brothers and Sisters. Op de uitklapbare hoes van dat album stonden twee foto’s. Op de een een jongen, Vaylor Trucks (zoontje van drummer Butch Trucks) en op de ander een meisje: Brittany Oakley. Een heel mooi meisje. Rond de tijd dat deze laatste foto werd genomen, kwam haar vader dus om het leven.


Op avonden dat ik wat verveeld op het internet zit, kijk ik nog graag eens naar het verdere verloop van hun carrière of luister ik op YouTube naar een optreden. Als ik vijf LP’s moet selecteren omwille van de hoes of van de muziek, dan zit deze van The Allman Brothers erbij. Ook een onvergetelijk album van Arlo Guthrie. Maar daarover een volgende keer meer.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page