top of page

AFSPRAAK OP HET BINNENHOF


Bij het omwisselen van een leeg kratje bier in de supermarkt heb je dat product al gauw acht keer in de hand. Je pakt hem uit de berging en plaatst hem in de achterbak van je auto. Op de parkeerplaats zet je hem in het winkelwagentje om hem vervolgens binnen in het statiegeldapparaat te schuiven. Daarna het volle exemplaar in de kar en naar de kassa. Op de band plaatsen en daarna weer in de kar. Tot slot de nieuwe aankoop in de achterbak en thuis weer in de berging. Acht keer in de hand gehad!


Ik dacht hieraan toen ik laatst een tengere vrouw in de supermarkt zo’n kratje zag pakken. Hoeveel sleept die vrouw er in een decennium haar huis in, dacht ik toen. En wie drinkt die flesjes leeg? Juist, haar man!


We lopen nu 100.000 jaar op deze planeet rond en hoewel de evolutie voor mannen aantoonbaar sneller is gegaan dan voor vrouwen, zou je denken dat er anno 2016 meer compassie was voor de laatstgenoemden. Het stemrecht voor vrouwen is er pas sinds 1919. En in 1983 moest een vrouwelijke purser bij de KLM nog naar de rechter om gedaan te krijgen dat ze hetzelfde zou verdienen als haar mannelijke collega. In deze kwestie is de laatste drie decennia weinig beweging gekomen. Als ik vandaag google op ‘salarisverschil man en vrouw’ krijg ik 416 000 resultaten. Dat is toch niet normaal, zou Bennie Jolink zeggen.


Waarom krijgen we het niet gedaan dat dit onrecht de wereld uit geholpen wordt? Dat kan alleen maar door onwil komen. En daar kan slechts één groep verantwoordelijk voor zijn: mannen! Mannen houden hun vrouwelijke soortgenoten graag ondergeschikt. En dat lukt hen prima! Ze hebben de teugels strak in de hand en zitten het dichtst bij het vuur. Nu zijn niet alle mannen zo; gelukkig maar.


Wat zou het tegendeel bewijzen? Als 600 000 Nederlandse mannen op het Binnenhof voor een gelijk salaris op de barricaden gaan staan? En niet weggaan totdat deze onrechtmatigheid tot het verleden behoort? Dat is de grote angst van elke regering: dat we aan de regeringsdeur massaal onze rechten komen opeisen. Ga dus aan de slag en stuur me een bericht als je de eerste honderd mannen gevonden hebt die meegaan. Dan ga ik ook!


Of toch maar beginnen met dat kratje bier?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page