top of page

RAM ONIk heb altijd van Paul McCartney gehouden. Bij het zien van een foto van The Beatles werd mijn blik als kind al naar die knappe, frisse jongeman getrokken. Ook na het uiteenvallen van The Beatles ben ik hem blijven volgen.


McCartney was volgens mij de meest talentvolle van het viertal; eigenlijk was McCartney The Beatles. Hij maakte met John Lennon de afspraak dat al hun composities onder de noemer Lennon/McCartney zouden worden gepubliceerd. Maar 70% procent (of meer) betrof McCartney-songs. Het is makkelijk onderscheid te maken: ieder zong zijn eigen nummers.


In 1970 kwam McCartney na het uiteenvallen van The Beatles voor een grote uitdaging te staan. Hij moest opnieuw gestalte geven aan zijn imago en muzikaal zijn koers gaan bepalen. Met zijn gezin trok hij zich terug in de rust van Schotland, waar hij een boerderij had.( I'm gonna move, I'm gonna go, I'm gonna tell everyone I know, Lookin' for a home in the heart of the country.)


Hij startte een solocarrière en maakte o.a. het klassieke album Ram. Als The Beatles niet ter ziele waren gegaan, waren dit de liedjes geweest die ze gezongen hadden. De foto’s op het album tonen het harmonieuze gezinsleven van de ex-Beatle. Naar de coverfoto kon ik als kind minuten kijken. Een nog jonge Paul die een ram bij de hoorns neemt, met een kinderlijk ingekleurde achtergrond.


McCartney kon altijd ogenschijnlijk met alle gemak van de wereld songs componeren. Ram bevat melodieuze nummers als Uncle Albert en Heart of the Country, maar ook stevige rockers als Smile Away.


Door de jaren bleef hij productief en toerde over de wereld, eerst met zijn band Wings en daarna met andere begeleiding. Ook nu is het podium nog voor Sir Paul. Hij bleef trouw aan zichzelf en stond voor bepaalde waarden. De dieren op zijn boerderij schonk hij een goed leven tot hun natuurlijke dood. Hij en zijn vrouw Linda waren vegetarisch en hechtten aan respect voor al het leven.


Onlangs was ik in Edinburgh en kocht ik de cd Ram, met voor mij een ware McCartney Revival tot gevolg. De wereld zou een saaiere plaats zijn zonder hem. Ram On, Paul.


Kommentarer


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page